HORIKI ERIKO

PORTFOLIO

SURUGA bank

SURUGA bankTokyo 2017

The light wall in the elevator hall and the window SHOJI screens in the drawing rooms were installed during the building renovation to reinforce the earthquake-resistant structure. Since quakeproof structural beams were to be installed into each drawing room window, the beam shadows, normally considered to be visual noise, were incorporated into the artwork to give the windows a modern and dynamic impression.
Threads were embedded parallel with the shadows of the window quake-resistant beams to incorporate the beam shadows into the design. Depending on the weather and the time of day, the beam shadows appear as lighter or darker making their functional solidity an essential element of the room’s atmosphere. Each of the SHOJI screens of the nine drawing rooms has a different design of thread colors and fiber directions. The narrow SHOJI screen frames do not give too much weight to the Japanese style, and contribute to a very modern atmosphere.